جمهوری فدرال المان در مرکز اروپا، با جمعیتی بالغ بر هشتاد و چهار میلیون نفر از کشورهای اتحادیه اروپا و عضو پیمان شینگن است. این کشور از شرق با جمهوری چک و لهستان، از جنوب با اتریش و سوییس، از شمال با دانمارک، از غرب با فرانسه، بلژیک، هلند و لوگزامبورگ همسایگی دارد. به قطع این کشور با 9 کشور اروپایی هم مرز می باشد.

 

زبان اصلی مردم این کشور المانی، واحد پول این کشور یورو و از شهرهای بزرگ آن میتوان به هامبورگ، مونیخ، برلین و فرانکفورت اشاره کرد. المان به عنوان قطب اقتصاد اروپا ، ثروتمندترین و هفتمین کشور بزرگ اتحادیه اروپا، همیشه درهای خود را به روی متخصصین گشوده است. المان بعد از کشور ژاپن و امریکا سومین صنعت بزرگ دنیا و تولید کننده خودرو در جهان محسوب میشود، بنابراین از صنایع بسیار پر رونق در این کشور صنعت خودرو سازی و ماشین آلات سنگین است.

 

 نرخ بیکاری در کشور المان 3/4 درصد است که نرخ بسیار پایینی می باشد و فرصت های شغلی در این کشور بسیار زیاد است.بخصوص در سالهای اخیر در جذب مهندسان بسیار خوب عمل کرده است و حتی بسیاری از مهندسین ایرانی موفق به اخذ ویزای کاری المان شده اند.

 

شرایط کار در آلمان و ویزای کار در آلمان

کشورهایی که عضو اتحادیه اروپا می باشند تقریبا قوانین کار مشترکی دارند، به این صورت که شما برای کار در اروپا نیازمند داشتن یک پیشنهاد شغلی میباشید، در همین راستا بایستی آگهی به مدت سه ماه در کشور آلمان درج گردد و اگر شخصی متقاضی شغل مطرح شده در آگهی نبود مجددا این آگهی به مدت سه ماه دیگر در اتحادیه اروپا تکرار شود، حال اگر شخصی در کشور آلمان و اتحادیه اروپا متقاضی شغل مورد نظر نباشد این دعوت نامه به افراد خارجی میرسد که در واقع امر محال و سختی به نظر می آید. راه دیگری که شما را سریعتر به اخذ ویزای کار در المان نزدیک میکند، روشی است که فرصت شش ماهه ای را به شما اعطا میکند که جهت جستجوی کار در آلمان وارد این کشور شوید.

در سال های اخیر بسیاری از کشورهای اروپایی گریبانگیر رکود اقتصادی میباشند. در این حین کشور آلمان استثنایی است که با کمبود نیروی متخصص جوان مواجه است. این کشور نیازمند نیروهای متخصص در رشته هایی چون برق، کامپیوتر، الکترونیک، صنایع، مکانیک، الکتروتکنیک، شیمی، فیزیک، آی تی، گروه پزشکان، دارو سازان و پرستاران و غیره می باشد.

این افراد از شانس بیشتری در اخذ ویزای کار در آلمان برخوردار هستند. سن زیر ۴۰ سال ، داشتن سابقه کار نسبتا خوب و طولانی، مدارک فنی و حرفه ای، داشتن مدرک زبان آلمانی ، آیلتس یا تافل در ویزا شدن فرد برای دریافت ویزای کار در آلمان بسیار موثر است. بسیاری از کمپانی ها، کارخانجات و شرکت های معتبر در کشور المان نیازمند به نیروهای متخصص خارجی جهت تامین نیروهای مهندس و متخصص خود می باشند، حتی این امکان وجود دارد که بتوان برای فردی که ویزای کار کشور المان را دریافت کرده است در بعضی از رشته های خاص، شغل مناسب و مرتبط با رشته تحصیلی وی را یافت، که البته این خود نیازمند آن است که فرد در ابتدای امر اقدامات لازم جهت اخذ ویزای کار در المان را انجام دهد و سپس در مراحل بعدی پیگیر بقیه پروسه خویش باشد.

شما پس از اخذ ویزای کار در آلمان وارد این کشور شده و فرصت شش ماهه ای جهت یافتن کار مورد نظر را دارید. اگر پیشنهاد شغلی مناسب را اخذ نمایید، ویزای شما به مدت شش ماه دیگر تمدید خواهد شد و شما موفق به دریافت Blue card کشور المان می شوید.

 

ویزای نیروی کار یا Skilled worker

ویزای نیروی کار یا Skilled worker ، متقاضی اجازه دارد با این ویزا مدت محدودی (سه تا شش ماه یعنی ۹۰روزه تا۱۸۰روز) در آلمان بدنبال کار بگردد.سپس به کشورش باز می گرددودر صورت یافتن کار ویزای سه ماهه میگیرد که حکم ورود شما به آلمان برای کاراست.

بعد از ورود به آلمان تقاضای کارت آبی میدهد که بعد از یک ماه صادر میشود.پس از آنکه مشغول بکار شد با پرداخت مالیات موفق به اخذ مجوز اقامت دایم می گردد.
ویزا برای دریافت پیشنهاد کاری Job offer ، ابتدا باید کار موردنظر به مدت سه ماه درآلمان و سه ماه در سایت کاریابی اتحادیه اروپا(جمعأ شش ماه،گاهی کمتر) آگهی شود.
 
سپس تعداد اشخاصی که اعلام آمادگی کرده اند ذکر شده وبه همراه درخواست کارفرما و کارگر تقدیم سفارت  و بعد در آژانس اشتغال فدرال آلمان بررسی شود.

 

شرایط لازم جهت دریافت کارت آبی آلمان (blue card )

شرایط برای افرادی که خارج از اتحادیه اروپا زندگی میکنند به قرار زیر میباشد:

  • بایستی فارغ التحصیل دانشگاه معتبری باشید که مورد تایید کشور آلمان باشد.
  • بایستی قرارداد کاری مرتبط با رشته تحصیلی، با شرکت یا کمپانی آلمانی در دست داشته باشید. قابل ذکر است که شما بدون پیشنهاد کاری نمی توانید اقدام جهت دریافت کارت آبی آلمان نمایید.
  • بایستی حقوق دریافتی شما در قرارداد منعقد شده با شرکت ذکر شده در المان حداقل سالی 45000یورو باشد حال اگر شما فارغ التحصیل رشته های علوم پایه و ریاضیات، رشته آی تی و گروه مهندسین، اقشار پزشک _ بجز دندان پزشکان_ باشید کفایت میکند که حقوق شما سالی 35000 یورو باشد. متذکر میشوم رشته های ذکر شده جز مشاغل خاص و مورد نیاز در کشور المان میباشد.

مدت اعتبار کارت آبی یا Blue card آلمان:

مدت اعتبار کارت آبی المان از زمان صدور، بسته به قرارداد کاری شما دارد، اگر این قرارداد ۴ ساله باشد که کارت شما اعتباری ۴ ساله دارد و نهایتا موفق به دریافت PR یا همان اقامت دائم المان خواهید شد. اگر مدت زمان قرارداد شما کوتاه تر باشد اعتبار کارت شما به همان میزان بعلاوه سه ماه بیشتر خواهد بود. در ضمن نگران نباشید چون تمدید مجدد این کارت بسیار ساده میباشد.

میانگین تعداد ساعات کار در آلمان ۴۱ ساعت در هفته است، که نسبت به ساعات کار بسیاری از کشورهای اروپایی بیشتر میباشد. در آمد یک فرد مهندس در کشور المان حداقل از سالی ۳۵۰۰۰ یورو شروع شده و بسته به سابقه کاری و تخصص وی تا سالی ۸۰۰۰۰ یورو قابل زیاد شدن میباشد. این میزان در آمد برای گروه پزشکان و داروسازان به مراتب بسیار بالاتر است.

 

مزایای اخذ Blue card آلمان :

  • Blue card المان یک ویزای کاریست که قابلیت تمدید شدن دارد و همچنین امکان تغییر از اقامت موقت به اقامت دایم کشور المان را نیز میسر میکند. این کارت به دارندگان خود اجازه زندگی و کار در کشور آلمان را میدهد. با داشتن کارت آبی المان فرزند و همسر شما اجازه مهاجرت به آلمان را دارند ، آنها حق اقامت و کار در آلمان را نیز در مدتی که Blue card شخص اصلی دارای اعتبار است را دارا میباشند.
  • بواسطه ی داشتن Blue card آلمان تسهیلاتی برای کارفرمایان قرار داده میشود که دیگر قوانین، شرایط و اولویت بندی هایی که در مراتب استخدامی در نظرفته میشود حذف گردد و نیازی به این نیست که ابتدا شهروندان المانی برای استفاده در پست های خالی ادارات به کار گماشته شوند و میتوان بدون در نظر گرفتن اولویت، از متخصصان خارجی استفاده نمود.  
  • شما با داشتن Blue card آلمان و مدرک زبان B1 آلمانی بسیار زودتر از موعد مقرر حتی در کمتر از ۳ سال موفق به دریافت اقامت دایم کشور آلمان میشوید و پس از گذشت سه سال از اقامت دایم خود میتوانید در خواست پاسپورت آن کشور را دهید. ( توجه کنید که شما با داشتن اقامت دایم کشور آلمان اگر بیشتر از شش ماه خارج از این کشور زندگی کنید اقامت دایم شما باطل میگردد و این نکته ای است که باید افرادی که قصد مهاجرت به آلمان از این طریق را دارند مدنظر داشته باشند.)
 

چند سایت کاریابی در آلمان

در زی به چند سایت برای جستجوی کار در آلمان اشاره خواهیم کرد:

یکی از نکات حایز اهمیت در دریافت ویزای کار المان توجه به این مطلب است که، این کشور نیازمند ارایه سابقه کار طولانی از فرد نمی باشد و شما با تکمیل نمودن رزومه خود، میتوانید امیدوار به پیشنهاد شغلی مناسب از سوی کارفرمایان باشید .

مدارک لازم جهت اخذ ویزای کار در آلمان

  • تکمیل نمودن فرم تقاضای کار
  • ارایه اصل شناسنامه و پاسپورت و کپی از صفحات آن
  • ارایه دو قطعه عکس
  • پرینت ساپورت مالی جهت ارایه به سفارت
  • ترجمه کلیه مدارک تحصیلی به آلمانی یا انگلیسی
  • گواهی عدم سو پیشینه
  • رزومه کامل شخص متقاضی
  • سوابق کاری شخص متقاضی و ترجمه آن
  • بیمه نامه
  • مدارک رزو کردن هتل یا مکان اسکان و داشتن بلیط هواپیما

وضعیت زبان برای ویزای کار آلمان

قطعا یکی از دغدغه های فکری بسیاری از افراد پس از دریافت ویزای کار در آلمان یافتن شغل مناسب است. دوست عزیز در نظر داشته باشید که مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد برای دریافت شغل در کشور آلمان تفاوت خاصی ندارد مد نظر داشته باشید که حداقل مدرک لازم جهت اقدام برای ویزاهای کار، مدرک لیسانس میباشد و آنچه بسیار مهم است این است که فرد تخصص لازم را داشته باشد و کار خود را به خوبی بداند، در ضمن ما در مورد کشوری چون آلمان سخن میگوییم که هیچگاه مستعمره انگلستان نبوده است، پس اینقدر که دانستن زبان آلمانی به شما کمک میکند داشتن آیلتس یا تافل مهم نمی باشد. مگر آنکه در کمپانی ها و شرکت هایی به شما پیشنهاد کار دهند که با زبان انگلیسی مرتبط است و این مزیتی برای شما به حساب می آید.


هزینه زندگی در آلمان

قابل ذکر است که هزینه زندگی در آلمان این کشور صنعتی جهان، برای یک نفر در ماه حدودا ۷۰۰ تا ۸۰۰ یورو متغیر است که شامل هزینه های خوراک، رفت و امد، اجاره مسکن و پوشاک میشود. البته این هزینه ها بسته به نوع زندگی روزانه هر فردی در هر کشوری امر مسلم هست که متغیر میباشد.


ارزشیابی مدرک تحصیلی شما

مدرک تحصیلی فرد متقاضی ابتدا بعد از اتمام موفقیت آمیز مصاحبه ها در آخرین مرحله ارزشیابی می شود شما باید قرارداد کاری به همراه سایر مدارک تحویل سفارت دهید، مدت رمان صدور ویزای موقت کاری بین ۶تا۸ هفته زمان خواهد برد.

در این مدت مدارک شما جهت بررسی به آلمان ارسال خواهد شد.این بررسی شامل مدرک تحصیلی ، سابقه سفر بین المللی ، اعتبار کارفرمایی که از شما دعوت به کار کرده  می باشد.

بعد از موفقیت آمیز بودن نتیجه  سفارت تلفنی با شما تماس خواهد گرفت و اطلاع می دهد که در روز مشخصی جهت دریافت ویزا به سفارت مراجعه کنید.ویزا صادر شده سه ماه اعتبار دارد و حکم ورود شما به آلمان است بعد از ورود به آلمان درخواست بلو کارت را به اداره اتباع خارجه Ausländerbehörde شهر محل اقامت خود ارائه کند

 

یک نکته

شایان ذکر است که در ویزای کار در آلمان فرد نمی تواند همسر و فرزندان زیر 18 سال خود را از همان ابتدا همراه ببرد، این امکان بعد از 3 تا 6 ماه پس از دریافت شغل مورد نظر امکان پذیر میباشد. شما میتوانید با ارسال دعوت نامه، و سپس همسرتان با داشتن مدرک زبان A1 المانی برای اخذ ویزا به سفارت آلمان مراجعه کند.